STUDIU: Creierul unui tată răspunde diferit, în funcție de sexul copilului

O cercetare recentă desfășurată de American Psychological Association a descoperit că creierul unui tată răspunde diferit, în funcție de sexul copilului.

Astfel, rezultatele au dezvăluit că tăticii sunt mai receptivi și mai atenți la nevoile fetițelor, comparativ cu cazul băieților.

Scopul cercetării a fost acela de a observa dacă diferitele moduri în care tații tratează copiii, se bazează pe stereotipuri de gen sau dacă există o cauză genetică.

Detalii despre studiu

Pentru mai multă acuratețe a rezultatelor, cercetările s-au desfășurat în afara laboratorului în lumea reală. La studiu au participat 52 de tați ai unor copii mici (30 de fete și 22 de băieți), din zona Atlanta.

Aceștia au fost de acord să poarte un dispozitiv, timp de 2 zile – una din timpul săptămânii și una din weekend. Aparatul a fost pornit aleatoriu timp de 50 de secunde la fiecare nouă minute pentru a înregistra orice sunet, în această perioadă de 48 de ore.

De asemenea, părinții au fost supuși unui RMN în timpul vizionării unor fotografii cu un adult necunoscut, un copil necunoscut și propriul copil, având expresii faciale de fericire, de tristețe și neutre.

Rezultatele studiului

Rezultatele testului cerebral au dezvăluit că, atunci când au vizionat fotografiile cu proprii copii, tații de fete au avut răspunsuri mai bune în zone importante ale creierului, care se ocupă cu procesarea vizuală, recompensa, gestionarea emoțiilor și prelucrarea facială.

O constatare pe care specialiștii nu au prezis-o a fost că creierul taților de băieți a răspuns mai pregnant la expresiile faciale neutre ale fiilor lor. Explicația ar fi că tații tind să răspundă mai bine la reacțiile emoționale ambigue ale băieților. În cazul expresiilor faciale triste, nu au existat diferențe semnificative între cele două tipuri de tați.

Analizând informațiile înregistrate de acel dispozitiv portabil, s-a constatat că, în interacțiunile zilnice, părinții de fete folosesc mai des un limbaj care se referă la corpul copilului (cuvinte cum ar fi burtică, picior, etc.),  comparativ cu tații de băieți. Studiile anterioare au arătat că fetele pre-adolescente au sunt mai predispuse riscului de a raporta nemulțumiri despre propriul corp sau o stimă de sine scăzută cauzată de imaginea corporală.

De asemenea, tații de fetițe le cântau acestora mai des, acordând o mai mare atenție emoțiilor acestora, fie ele negative sau pozitive. În schimb, tații de băieți se antrenau mai des în jocuri mai „dure” de competitivitate, împreună cu cei mici.

Concluziile cercetătorilor

Cercetătorii afirmă că nu pot stabili o conexiune care să justifice acest comportament diferențiat al taților, pe termen lung.

Totuși, acest tip de comportament se răsfrânge asupra dezvoltării copiilor. Astfel, unul dintre autorii studiului susține că modul de tratare al fiicelor, atenția oferită emoțiilor acestora, pot stimula un grad crescut de empatie în cazul fetelor, comparativ cu băieții.

De asemenea, tendința tăticilor de a aplica jocuri de forță, în cazul băieților, îi poate ajuta pe cei mici să își gestioneze mai bine emoțiile în viitor.

Concluzia? Pentru o dezvoltare armonioasă a copiilor, specialiștii recomandă să nu aplicăm un tratament bazat pe diferențele de gen. Cine spune că fetele nu pot face față unor jocuri mai „dure”, competitive? Sau cine zice că băieții nu își pot exprima emoțiile la fel de bine ca fetele? Totul depinde de modul în care noi, părinții, alegem să ne comportăm cu cei mici, cum le modelăm dezvoltarea și cum îi stimulăm să deprindă abilități cât mai diverse. Același lucru este susținut și de un alt experiment realizat de BBC, pe care vi l-am prezentat într-un material anterior.

Sursa: ScienceDaily

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut