Sunt mândru de copilul meu! Cum îi arăt asta, într-un mod adecvat?

În calitate de părinți, suntem încurajați, pe de-o parte, să ne ajutăm copiii, iar pe de alta, este recomandat să îi învățăm ce înseamnă modestia și să nu exagerăm cu laudele, deoarece acest lucru poate avea un efect negativ asupra lor. Astfel, să îi arăți copilului că ești mândru de acesta, poate fi o balanță delicat de echilibrat. Prea puține cuvinte de laudă determină copiii să se simtă rău. Prea multe, în schimb, îi poate determina să fie aroganți.

Este recomandat să ne ferim de oricare dintre extreme și să găsim acele metode și cuvinte potrivite, pentru a exprima cât de mândri suntem de poprii copii. Iată câteva recomandări!

  1. Laudă-l pentru lucrurile care contează

Copiii încearcă lucruri diferite la orice pas, însă unele sunt mai importante decât altele.

De exemplu, dacă un copil participă la un recital de pian și a muncit foarte tare, a practicat în fiecare zi, a ales o piesă dificilă și a evoluat semnificativ, atunci un nivel ridicat de laudă este adecvat. Pe de altă parte, dacă copilul nu s-a pregătit pentru recitalul de pian, nu a practicat și a ales o piesă mai puțin provocatoare, atunci părinții nu ar trebui să îl laude prea tare.

Astfel, este important să vă asigurați că nu utilizați expresii de laudă decât atunci când este cazul. Evitați să le folosiți atunci când nu sunt meritate. În cele din urmă, tot copilul va avea de suferit, ajungând să-și construiască o imagine greșită despre sine.

  1. Laudă procesul, nu doar câștigul

Spre exemplu, puștiul tău joacă într-o echipă de fotbal și tocmai au câștigat o finală importantă la juniori. În loc să îi spui „Sunt atât de mândru de câștigul tău!”, zi-i mai bine ceva de genul „Bravo! Nu te simți bine să vezi că toată practica și efortul de îmbunătățire au meritat?”. În acest mod, copilul se va simți validat și apreciat, nu doar pentru câștig, ci și pentru toată munca investită.

  1. Vorbiți despre obstacolele pe care copilul le-a depășit

Când copiii ajung să realizeze ceva în viața lor, adesea e necesar să depășească obstacolele sau dificultățile în acest proces. Poate au fost nevoiți să sacrifice anumite lucruri ca timpul cu prietenii, pentru a-și exersa sau a-și îmbunătăți abilitățile.

Poate că au avut pierderi timpurii în competiție, care i-au învățat ce trebuie să îmbunătățească. Atunci când ne exprimăm mândria nu numai despre realizarea lor, ci recunoaștem și efortul depus în întregul proces, ei văd că am urmărit cu atenție și interes întregul lor parcurs.

  1. Nu exagera

Este important să îți exprimi mândria într-un anumit context. Copiii au un sentiment înnăscut de proporție atunci când vine vorba de viața lor. Primul gol în echipa de fotbal în care joacă, reprezintă cu siguranță, un pas important pentru el. Și totuși, acest gen de realizare nu justifică organizarea unei mari petreceri în cartier.

O pizza în familie sau o înghețată în parc, asociate cu o discuție calitativă despre atingerea obiectivelor personale, vor fi suficiente.

  1. Alege momentul potrivit

Dacă copilul are o realizare importantă azi, cel mai bine ar fi ca și aprecierea părinților sau celebrarea acesteia să se întâmple tot azi. În acest mod, pentru copil, realizarea avută devine una și mai importantă.

  1. Nu amesteca laudele printre lucrurile negative

Uneori avem tendința să facem astfel de lucruri, de teamă să nu exagerăm cu lauda și copilul să devină încrezut și arogant. Spre exemplu: „În timp ce notele tale încă au nevoie de multă muncă și încă nu îți faci patul în fiecare zi, suntem siguri că ești mândru de prima ta reușită la fotbal. Felicitări!”.

Astfel, este recomandat să oferi laude și aprecieri specifice, sincere, fără să le încadrați  între alte lucruri negative.

  1. Când lauzi copilul, focus pe el

Spre exemplu: „Dacă toți copiii ar fi ca Vlad, sigur ar obține mult mai multe realizări.” Aceasta nu este o abordare care întărește încrederea, ci mai degrabă se concentrează asupra punctelor slabe. Oferiți o laudă adecvată, adresată strict copilului, fără a face referire la prietenii săi uimitori, frați sau alte cunoștințe.

  1. Încurajează copilul să recunoască eforturile altora

O modalitate bună de a păstra copiii modești, în timp ce încă își recunosc realizările, este de a-i ajuta să vadă cum au contribuit alții la succesul lor.

Ajutând copilul să vadă că există mai multe persoane care contribuie la succesul său, acesta nu se va bucura doar de realizareea personală, ci va înțelege și va aprecia efortul de echipă.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut