Tipsuri pentru călătoria cu copilul

Vacanța de vară bate la ușă și, odată cu aceasta, și călătoriile cu familia. E adevărat că vacanțele în sine sunt minunate, însă drumul până la destinație poate fi adesea obositor, mai ales atunci când ai un copil mic.

Pentru a diminua cât mai mult stresul și pentru a transforma călătoria într-una relaxantă, iată câteva recomandări de care să ții cont!

 • Planificați, planificați, planificați!

Înainte de a pleca într-o călătorie, este recomandat să puneți la punct cât mai multe detalii: încotro vă veți îndrepta, cum ajungeți acolo, ce opriri faceți, ce lucruri vă sunt necesare pe parcursul drumului. Dacă plecați în străinătate, planificați cum veți ajunge la destinație de la aeroport. Dacă vă aflați în vacanță cu prietenii sau cu familia, decideți cum călătoriți cu toții și cum vă grupați în mașini, dacă e cazul.

Împachetați bine bagajele. Împachetează separat într-o geantă sau un rucsac lucrurile care vă sunt necesare pe durata călătoriei. Dacă optați pentru călătoria cu avionul, asigurați-vă că toate lucrurile de care aveți nevoie pe durata zborului sunt în bagajele de mână. Păstrați pașapoartele și biletele de îmbarcare în siguranță și într-un loc la îndemână, astfel încât să puteți avea acces la ele cu ușurință, atunci când este necesar. Dacă optați pentru călătoria cu mașina, puneți geanta cu cele necesare în interiorul mașinii, mai degrabă decât în portbagaj.

Dacă copiii sunt măricei, ei pot să ia propriul rucsac cu lucrurile lor. Asistați la împachetare căci, nu-i așa, nu ați dori ca ei să ia ceva nepractic. Asigurați-vă că rucsacul nu este prea greu, caz în care cel mai probabil veți ajunge să îl transporți tot voi.

 • Luați-vă timpul necesar!

Indiferent de metoda de călătorie aleasă – tren, avion, mașină – asigurați-vă că alocați timpul necesar călătoriei. Dacă mergeți cu trenul, ajungeți la gară mai devreme, astfel încât să puteți cumpăra biletele și să aveți timp să ajungeți pe peron. Pentru a diminua stresul din ziua plecării, este o idee bună să cumpărați bilete anticipat.

De asemenea, planificați plecarea într-o zi în care este mai puțin aglomerat, în funcție de perioada aleasă. Spre exemplu, evitați începuturile de weekend. Dacă aveți o călătorie lungă, luați în considerare călătoria pe timp de noapte, astfel încât copiii să poată dormi; sau optați pentru plecatul dimineața, foarte devreme, pentru a evita aglomerația din trafic. Dacă conduceți noaptea, luați pauzele necesare, astfel încât să rămâneți treaz pe toată durata călătoriei.

În cazul în care călătoriți cu avionul, luați-vă timpul necesar să ajungeți la aeroport și să faceți toate controalele aferente. Poate fi stresantă trecerea printr-un aeroport cu copiii, deoarece există adesea cozi lungi, în special în timpul vacanțelor școlare, iar ultimul lucru de care aveți nevoie este să vă grăbiți, ca să nu ratați avionul. Așadar, asigurați-vă că ajungeți cu mult timp înainte, faceți check-inul și treceți direct de porțile de securitate, astfel încât să aveți timp să vă relaxați înainte de îmbarcare.

 • Considerați drumul parte din vacanță!

Când vine vorba de vacanțe, cu toții abia așteptăm să ajungem la destinație. Dar de ce să nu considerăm drumul o parte din vacanță? Indiferent că este vorba de un aeroport, o gară sau, de ce nu, un port, toate acestea vor trezi interesul și curiozitatea copiilor. Astfel, pentru a face mai ușor de acceptat acești pași ai călătoriei, este recomandat să discutați anticipat cu copiii, astfel încât aceștia să știe la ce să se aștepte.

Totodată, dacă optați pentru călătoria cu mașina, puteți verifica ce atracții turistice există în drumul vostru, pentru a face scurte opriri. În acest mod, drumul devine parte din vacanță, iar șoferul se bucură de câteva pauze de la condus.

 • Gustările și băutura

Asigurați-vă că aveți suficiente gustări pentru întreaga durată a drumului. Atunci când sunt înfometați, copiii (cât și adulții) pot deveni morocănoși. Luați o varietate de gustări (nu doar dulciuri) sănătoase și sățioase: batoane de cereale, fructe proaspete și/sau uscate, nuci, etc. Hidratarea este de asemenea importantă, așadar asigurați-vă că apa nu lipsește din bagaj.

Este, de asemenea, o idee bună să luați niște șervețele pentru bebeluși sau șervețele antibacteriene pentru curățarea degetelor și fețelor lipicioase.

 • Pauze de confort

Călătoriile lungi presupun și pauze de mers la toaletă. Dacă zburați, asigurați-vă că copiii merg la toaletă chiar înainte de îmbarcare. Dacă vă aflați în timpul antrenamentului la oliță sau acesta s-a încheiat de curând, puteți opta pentru pampers în timpul zborului, pentru a evita accidentele nedorite.

Dacă optați pentru călătoria cu mașina, verificați ruta pentru locurile în care veți putea opri pentru pauze de confort, dacă este necesar.

 • Luați ceva de făcut

Indiferent de tipul de transport ales, călătoriile pot fi plictisitoare, în special pentru copii. Astfel, asigurați-vă că au ocupație. Totodată, amintiți-vă că trebuie să cărați totul, deci alegeți activități care sunt ușoare și mici. Câteva idei despre lucrurile pe care le puteți lua:

 • DVD player portabil – poate fi folosit în mașină sau în avion. Nu uitați să încărcați telefonul înainte de a pleca, dacă nu va fi conectat la mașină. Va trebui să luați câteva DVD-uri pentru a se juca, astfel că va fi nevoie de spațiu pentru acestea. Luați căști, astfel încât ceilalți pasageri să nu fie deranjați.
 • iPad sau tabletă – descărcați aplicații, jocuri, emisiuni TV și filme dedicate copiilor. Din nou, asigurați-vă că bateria este încărcată și nu uitați să luați căști.
 • Cărți – o poveste preferată sau o carte ilustrată. Alegeți broșurile, deoarece acestea sunt mai ușoare.
 • Jucării mici – nimic prea mare și nimic prea scump în cazul în care se pierd.
 • Cărți de colorat, hârtie și creioane
 • Reviste – optați pentru benzile desenate favorite, pentru a menține interesul copilului
 • Jocuri de călătorie sau jocuri de cărți

Totodată, este recomandat să nu oferiți toate aceste lucruri deodată. Copilul va fi copleșit, iar interesul său nu va dura pentru mult timp. Oferiți lucrurile rând pe rând! În acest mod, atenția și interesul vor fi păstrate pentru mai mult timp. În cazul în care copilul se plictisește așteptând la cozi sau în alte situații în care jocurile din bagaj nu sunt la îndemână, optați pentru jocuri de cuvinte precum FAZAN sau GEAMANTANUL.

Călătorie plăcută, vă dorim!

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut