Trăsături ale unui copil introvertit

Copiii introvertiți sunt deseori confundați cu copiii timizi, însă introversiunea și timiditatea nu sunt același lucru. Uneori, se întâmplă ca părinții să observe că propriul copil nu pare să socializeze așa cum fac majoritatea copiilor… În schimb, copilul lor poate prefera să-și petreacă timpul singur, citind sau desfășurând alte activități individuale, în detrimentul companiei altor copii.

Dorind un copil bine adaptat și integrat, unii părinți pot aplica sfaturi care îi pot ajuta pe copiii timizi să devină mai sociabili, însă nu vor schimba natura unui copil introvertit.

Înțelegerea introversiunii

Primul lucru despre care trebuie să te asiguri, este că înțelegi ce înseamnă să fii introvertit. Astfel, te poți documenta despre caracteristicile comune ale persoanelor introvertite. În acest mod, îți poți da seama dacă trăsăturile expuse de propriul copil sunt specifice persoanelor introvertite și nu ai de ce să te îngrijorezi. De exemplu, copilul poate prefera să petreacă o parte din timp în camera sa, cu ușa închisă, și posibil să nu poată să-și împărtășească emoțiile cu ușurință.

Oamenii își fac uneori griji că un copil care își petrece timpul singur și nu vorbește despre sentimente este într-un fel de primejdie emoțională, cum ar fi depresia. Este adevărat că un astfel de comportament poate prezenta semne de depresie, dar în acest caz, vom căuta schimbări în modelul de comportament.

Introversiunea nu este un răspuns la influențele exterioare; este o trăsătură de personalitate. Cu alte cuvinte, un copil expresiv și sociabil care devine retras și tăcut nu a devenit brusc un introvertit.

Este probabil îngrijorarea față de bunăstarea emoțională care îi determină pe mulți părinți (și chiar profesori) să încerce să-i facă pe copiii introvertiți să se „deschidă” și să socializeze mai mult cu alți copii.

În cazul în care consideri că copilul tău este introvertit, iată câteva caracteristici care susțin acest lucru!

  • Preferințe sociale

Persoanele introvertite au nevoie de mult spațiu personal. Așa cum deja am menționat, se simt confortabil să fie singuri într-o cameră cu ușa închisă, iar cei care nu înțeleg acest lucru, consideră această dorință de a fi singur un semn al depresiei. Cu toate acestea, pentru persoanele introvertite, acest comportament este normal; nu este un semn al retragerii de la viață. De fapt, prezența altor persoane în jur este obositoare pentru aceștia, astfel că, după acest gen de experiențe, au nevoie de ceva timp singuri pentru a-și reîncărca bateriile.

Persoanele introvertite nu preferă petrecerile mari, cu mulți oameni, iar, în cazul în care participă la un astfel de eveniment, preferă compania a 1-2 persoane.

  • Activități preferate

Activitățile de unii singuri sau doar cu câteva persoane cunoscute sunt cele preferate de persoanele introvertite. Nu este surprinzător că multora dintre copiii introvertiți le place lectura. De asemenea, ei tind să prefere activități care permit exprimarea creativă, cum ar fi scrierea creativă, muzica sau arta. Copiii introvertiți se bucură de asemenea de liniște și jocurile bazate pe imaginație.

Când li se oferă ocazia de a participa la o activitate de grup sau la un joc, introverții preferă mai degrabă să privească de pe margine, decât să se alăture. Mulți oameni văd acest lucru ca timiditate, dar nu este așa. Ei se simt mai confortabil cu situațiile care le sunt familiare și încearcă pur și simplu să se familiarizeze cu o activitate, înainte de a se alătura.

  • Comportamentul social

Copiii introvertiți tind să fie liniștiți și discreți. Nu le place să fie în centrul atenției, nici măcar atunci când acea atenție este pozitivă. Astfel, nu este deloc surprinzător dacă un introvertit nu se laudă cu realizările sau cunoștințele sale. De fapt, sunt șanse mari ca acesta să aibă cunoștințe mult elaborate decât admite.

Persoanele introvertite au, de asemenea, două personalități distincte: una privată și una publică. Acest lucru poate explica de ce pot fi vorbăreți într-un mediu confortabil, cum ar fi acasă, și liniștiți în altă parte.

  • Interacțiunea socială

Introvertiții pot părea că nu au competențe sociale sau că sunt antisociali, însă nici una dintre aceste idei nu este adevărată. Ei tind să asculte mai mult decât vorbesc și sunt niște ascultători pe cinste. Ei sunt atenți și mențin contactul vizual cu persoana pe care o ascultă, pe care rareori o vor întrerupe. În schimb, atunci când vor să spună ceva, introvertiții rareori vor menține contactul vizual cu interlocutorul lor.

Totodată, acestora nu le plac discuțiile aiurea și mai degrabă preferă să nu spună nimic, decât să zică ceva nesemnificativ. Deși persoanele introvertite sunt liniștite, acestea vor vorbi neîncetat dacă sunt pasionate de subiect.  Totodată, acestora nu le place să fie întrerupte când vorbesc sau când lucrează la un proiect.

  • Exprimarea verbală

Dacă li se oferă posibilitatea de a alege, introvertiții preferă să își expună ideile în scris, decât verbal. Când vorbesc, au nevoie de timp să se gândească înainte de a răspunde la o întrebare. Uneori chiar simt nevoia de a repeta mental ceea ce vor să spună înainte de a spune.

Nevoia de a gândi înainte de a vorbi de multe ori duce la întârzierea răspunsuluii. Chiar și atunci când vorbesc, pot lua pauze destul de des și chiar pot avea probleme în găsirea cuvântului potrivit.

  • Emoțiile și răspunsurile emoționale

Introvertiții devin „secați” emoțional după ce au petrecut mai mult timp în prezența altor persoane, mai ales dacă acestea sunt străine.

Acestora nu le plac locurile aglomerate, iar copiii introvertiți pot deveni chiar morăcănoși și iritabili, dacă au stat prea mult timp în prezența mai multor persoane.

Un alt lucru important de știut este că unei persoane introvertite nu îi place să împartă spațiul prea mult timp, și poate considera primirea de oaspeți acasă o activitate intruzivă.

În general, persoanele introvertite sunt foarte conștiente de lumea lor interioară de percepții, gânduri, idei, credințe și sentimente. Ele sunt, de asemenea, foarte conștiente de mediul din jur, observând detalii pe care ceilalți nu le văd. Cu toate acestea, persoanele din această categorie nu se grăbesc să discute gândurile sau observațiile lor. Ele pot, de exemplu, să aștepte zile sau săptămâni pentru a vorbi despre diferite evenimente. Introvertiții favorizează, totodată, coerența față de schimbare și se confruntă cel mai bine cu schimbarea, atunci când știu dinainte la ce să se aștepte, pentru a avea timp suficient ca să se pregătească pentru aceasta.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut