Uleiurile esențiale și copiii

Din momentul în care devenim părinți, suntem puși, mai mult sau mai puțin, în situația nefericită de a ne confrunta cu tot felul de alergii, viroze și răceli ale micuților.

Un sentiment oribil, de neputință, îți trece prin toată ființa atunci când îți vezi puiul suferind. Cele mai dese astfel de momente petrecându-se de obicei noaptea, când doctorul nu e disponibil, farmacia închisă, în perioada de concediu și lista poate continua.

Le-am trait pe toate, în toate formele și variantele, informată fiind și pregătită mereu pentru tot ce poate fi mai rau în materie de viroze, alergii, enterocolite, diaree, etc. Cu o trusă de prim ajutor, prescrisă de pediatră, și întotdeauna la îndemână, tot am fost pusă în situații în care vazându-le suferința n-am putut să nu mă întreb ce aș putea face mai mult pentru a nu mai ajunge în astfel de situații.

Am început să folosesc uleiurile esențiale acum mulți ani, pe vremea când încă nu aveam copii, pentru împrospătarea aerului din casă, pentru efectul calmant și relaxant al difuzării lor. Nici nu bănuiam în acel moment ce efecte minunate pot avea, până într-o zi când o prietenă, mămică și ea, mi-a împărtășit secretul ei prin care reușea, de ceva vreme, să țină mai toate răcelile la distanță.

Așa am ajuns la concluzia că aromaterapia ne oferă nouă, părinților, confort, flexibilitate și relaxare, și nu a existat niciodată un moment mai bun pentru a profita de farmacia înmiresmată a naturii.

Ce ar trebui să știm despre uleiurile esențiale?

  • Uleiurile esențiale sunt esențe pure, 100% din plante, distilate din flori, frunze, semințe, fructe, rădăcini, rășină și lemn.
  • ATENȚIE, doar anumite uleiuri esențiale sunt recomandate pentru copii.

În privința potențialului terapeutic și al termenului de valabilitate al acestora, cele mai multe uleiuri esențiale au o durată de depozitare de aproximativ doi ani. Cu toate acestea, se spune că proprietățile terapeutice ale uleiurilor de citrice, cum ar fi lamâia, scad după șase luni. Dar chiar și atunci când un ulei esențial și-a pierdut valoarea terapeutică, acesta poate fi folosit în alte moduri. Uleiul de ămâie, poate fi utilizat într-un difuzor de cameră sau spray de împrospătare al aerului, pentru a șterge suprafețele din bucătărie sau pur și simplu adăugat în sertarul pentru balsam în timpul spălării rufelor pentru un miros fresh al acestora.

Ce este atât de nemaipomenit la ele?

Din cele mai străvechi timpuri oamenii din întreaga lume au cules din natură ierburile și plantele de care aveau nevoie pentru a se îngriji de sănătatea lor și a copiilor lor. Practic aromaterapia este o versiune modernă a terapiilor și remediilor tradiționale folosite de către stramoșii noștri cu succes de sute și mii de ani.

În funcție de plante, uleiul esențial se regăsește în petale, rădăcini, frunze, semințe, coajă, lemn sau rășină. Acestea sunt extrase în întreaga lume pentru a fi utilizate în medicamente, alimente, băuturi, parfumuri și cosmetice, iar proprietățile lor sunt nesfârșite, cunoscute și demonstrate dea lungul timpului, de la antibacterian, antiinflamator, antibiotic, antiviral, până la analgezic.

Beneficiile difuzarii lor. 6 uleiuri pe care te poți baza în caz de răceali/viroze, dureri musculare, pișcături de țânțar, indigestie, agitație și anxietate

  1. Lavanda (Efect: antiseptic, antibacterian, anti-inflamator)

Uleiul de lavandă este unul dintre cele mai folosite si utilizate uleiuri esențiale pentru efectele de calmare, relaxare, dar și pentru proprietățile lui antiseptice, antifungice și antimicrobiene.

Un ulei cu personalitate, ușor de recunoscut după miros, acest ulei îl port mereu cu mine.

  1. Tea Tree (Efect: antiviral, antifungic, antibacterian)

Uleiul de arbore de ceai este un ulei esențial ce poate fi utilizat în foarte multe scopuri, inclusiv menținerea sănătoasă a pielii, a părului și a unghiilor. Acesta este un dezinfectant natural ideal pentru mâini. Studiile au arătat că ucide mai multe bacterii comune și viruși responsabili de provocarea bolilor, inclusiv E. coli.

  1. Lămâie (Efect: antiviral, antiseptic, antibacterian)

Lămâia și uleiul esențial de lămâie au fost folosite în medicina indiană pentru a trata un spectru larg de probleme de sănătate timp de cel puțin 1000 de ani.

Un ulei cu puternice proprietăți de curățare și purificare a aerului atunci când este difuzat, susține sănătatea funcțiilor respiratorii, are un puternic efect antiviral și stimulează sistemul imunitar.

  1. Eucalipt (Efect: antiviral, antifungic, decongestionant, antiseptic, anti-inflamator)

Cred că uleiul esențial de eucalipt este cel mai cunoscut și utilizat ulei de către părinți, acesta având o mulțime de beneficii și luptă cu succes împotriva răcelii și a gripei. De asemenea, ajută la stimularea imunității și vindecarea infecțiilor fungice, precum și a rănilor.

  1. Rozmarin (Efect: Anti-inflamator, expectorant, antiseptic, bronhodilatator)

Rozmarinul este o plantă parfumată originară din Marea Mediterană și își primește numele de la cuvintele latine „ros” și „marinus” (mare), ceea ce înseamnă „roua mării”. Cunoscut pentru aroma sa distinctă, caracterizată printr-un parfum energizant, verde, citric și mentolat, uleiul esențial de Rozmarin este derivat din planta aromatică Rosmarinus Officinalis, plantă aparținând familiei Mint, care include Busuioc, Lavandă, Mirt și Salvie

  1. Frankincense (Anti-inflamator, antiseptic, cicatrizant, expectorant)

Regele Uleiurile Esențiale, uleiul de tâmăie este cu adevarat un remediu minune. Beneficiile pentru sănătate ale acestuia pot fi atribuite proprietăților sale ca anti-inflamator, antiseptic, dezinfectant, astringent, cicatrizant, digestiv, diuretic, expectorant, calmant și tonic.

Cum le folosim/diluăm în funcție de vârstă

Aromaterapia pentru copii poate fi folosită cu încredere și în siguranță de către noi, părinții, atâta vreme cât respectăm câteva principii de bază, de diluare și difuzare a uleiurilor.

Diluate în (30 ml. ) de Ulei Vegetal

Cele mai recomandate și folosite uleiuri vegetale, folosite ca bază pentru diluarea celor esențiale, sunt cele de Cocos și de Migdale. Acestea sunt foarte potrivite pentru bebeluși și copii, cu un efect delicat, emolient și hrănitor asupra pielii.

nou născuți 2 – 6 luni 6 – 12 luni 1 – 4 ani 6 – 7 ani 8 – 12 ani peste 12 ani
1 – 2 picături 1 – 3 picături 1 – 4 picături 5 – 8 picături 5 – 10 picături 5 – 12 picături 10 – 15 picături

 

Folosirea lor în Diffuser

peste 2 ani 2 – 5 ani 6 – 10 ani peste 11 ani
1 – 2 picături 1 – 3 picături 1 – 4 picături  1 – 5 picături

 

„Pe pernă”

Această metodă este folosită și ajută la desfundarea căilor respiratorii în timpul somnului. Ai grijă însă ca uleiul să fie pus pe o batistă undeva în apropiere, dar NU direct pe pernă, ideal ar fi ca batista să fie introdusă sub cearșaf pentru a evita un posibil contact cu ochii copilului.

peste 6 luni
1 – 2 picături

 

Dacă ești părinte și intenționezi să folosești uleiurile esențiale pentru copiii tăi, este obligatoriu să găsești un furnizor de uleiuri esențiale pure, dacă este posibil, chiar organice. Multe uleiuri esențiale vândute astăzi nu sunt ceea ce par, iar sănătatea copiilor tăi este cea mai importantă.

 

 

 

 

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut