Un nivel ridicat de bisfenol A în organsim este asociat cu tulburări de atenție, în rândul copiilor

Copiii care au un nivel ridicat de bisfenol A (BPA) în organism, sunt mai predispuși la tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), comparativ cu acei copii care dețin un nivel mai scăzut din acest compus chimic.

Detalii despre studiu

Potrivit healthychild.org, o echipă de cercetare condusă de Dr. Shruti Tewar de la Centrul Medical de la Spitalul de Copii din Cincinnati, a studiat 460 de copii cu vârste cuprinse între 8 și 15 ani. Specialiștii au descoperit ca 11% dintre copiii cu niveluri superioare de BPA în urină au fost diagnosticați cu ADHD, comparativ cu 2,9% – procent înregistrat în rândul copiilor care au avut niveluri mai mici de BPA.

Cercetările completează rezultatele obținute de-a lungul timpului, potrivit cărora expunerea exagerată la bisfenol A poate fi asociată cu alterarea dezvoltării și funcționării sănătoase a creierului, lucru ce ar putea declanșa lipsa atenției și hiperactivitate în rândul copiilor. În timp ce cauza precisă a ADHD este necunoscută, unii profesioniști sugerează că aceasta reprezintă o combinație de gene, factori de mediu și alți factori non-genetici.

Având în vedere prevalența tulburărilor de învățare și de comportament, autorii sugerează studii suplimentare pentru a determina dacă reducerea expunerii copiilor la BPA ar putea împiedica dezvoltarea ADHD.

Ce este Bisfenol A (BPA)

BPA este un derivat petrochimic, folosit pentru rigidizarea materialelor plastice, și acționează ca și estrogenul în organism, conform numeroaselor studii.

Cel mai des, acesta este utilizat la fabricarea sticlelor de apă, a biberoanelor, a suzetelor, a jucăriilor pentru bebeluși și a materialelor folosite pentru a îmbrăca pe interior cutiile de conserve. Utilizarea sa a început în anii ’60, atunci primind autorizație în SUA, de la Food and Drink Administration.

Environmental Protection Agency definește bisfenolul A ca fiind „o substanță chimică exogenă sau o combinație care alterează structura sau funcțiile sistemului endocrin și cauzează efecte adverse.”

Recomandări pentru a reduce expunerea la Bisfenol A

  • Achiziționați alimente în ambalaje alternative, cum ar fi sticla.
  • Nu încălziți alimentele direct în cutia de conservă! Evitați de asemenea încălzirea în recipiente din policarbonat!
  • Dacă nu puteți evita conservele cu recipiente a căror căptușeală conține Bisfenol A, este recomandat să clătiți fructele și legumele conservate!
  • Optați pentru jucării ce nu conțin în compoziție Bisfenol A.
  • Evitați cât mai mult posibil contactul cu bonurile fiscale și spălați-vă pe mâini de fiecare dată după ce le atingeți!

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut