Utilizarea dispozitivelor digitale înainte de culcare afectează IMC

Poate fi tentant să lași copilul să se joace o scurtă perioadă pe smartphone sau tabletă, înainte de culcare, însă utilizarea dispozitivelor digitale înainte de culcare poate contribui la apariția unor probleme de somn și nutriție în rândul copiilor, susțin cercetătorii.

După ce au chestionat mai mulți părinți cu privire la obiceiurile de somn și de utilizare a tehnologiei, în rândul copiilor, cercetătorii au constatat că folosirea tehnologiei înainte de culcare se asociază cu o cantitate mai mică de somn, o calitate scăzută a somnului și mai multă oboseală dimineața. De asemenea, în cazul copiilor care au privit la TV sau au utilizat telefoanele mobile înainte de culcare, indicele de masă corporală a fost mai crescut.

Cercetările anterioare au descoperit asocieri între utilizarea tehnologiei în exces și somnul mai puțin, mai multă lipsă de atenție și indice de masă corporală crescut, în rândul adolescenților.

Ce a inclus cercetarea menționată

Părinții a 234 de copii cu vârste cuprinse între 8 și 17 ani, au fost rugați să răspundă unor întrebări despre obiceiurile de somn, tehnologie, nutriție și activitate ale propriilor copii. De asemenea, cercetătorii au rugat părinții să precizeze concret ce presupune interacțiunea copiilor cu tehnologia: smartphone, calculator, jocuri video, televiziune, etc.

Ce au semnalat rezultatele

În rândul copiilor care priveau la TV sau se jucau jocuri video înainte de culcare, cantitatea de somn a fost mai mică cu 30 de minute, decât în rândul copiilor care nu practicau aceste obiceiuri. Copiii care au utilizat telefonul sau computerul înainte de culcare, au dormit în medie cu o oră mai puțin decât cei care nu aveau aceste obiceiuri.

A existat, de asemenea, o asociere între utilizarea tuturor celor patru tipuri de tehnologie înainte de culcare și creșterea numărului de utilizări ale telefonului mobil pe timp de noapte.  Spre exemplu, trezirea la primirea unui mesaj.  În cele mai multe dintre cazuri, aceste experiențe pe timp de noapte au determinat aprinderea TV-ului.

Deși există numeroase beneficii ale utilizării tehnologiei, specialiștii recomandă părinților să impună limite clare în această direcție, mai ales înainte de culcare. Spre exemplu, renunțarea la utilizarea smartphone-urilor în timpul meselor, precum și dormitul într-o cameră în care nu există surse de tehnologie.

Sursa: ScienceDaily

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut