Zece lucruri interesante despre cai

Noul joc pe calculator îl fascina pe Dănuț. Trebuia să-și aleagă drept “partener” un animal, care să-i fie și prieten, dar și cu abilități deosebite pentru a-l ajuta în lupta cu adversarii. Și-a ales calul. Și nu a dat greș.

  1. Trupul acestui animal este zvelt, cu gât puternic, piept lat, susținut de patru membre lungi și puternice, terminate în copită. Modul în care este alcătuit îi permite calului să prindă viteză și astfel să scape de agresori.
  2. Pentru că, prin natura lui, calul era mereu în alertă atunci când trăia în sălbăticie a dezvoltat o abilitate neobișnuită și anume aceea de a dormi în picioare.
  3. Calul are ochii poziționați de o parte și de alta a capului, ceea ce îi oferă o foarte bună vizibilitate.
  4. Femelele poartă numele de iepe, iar mânjii se nasc după o perioadă de gestație de 11 luni, fiind capabili să se ridice în picioare și să alerge la puțin timp după naștere.
  5. În lume există mai mult de 300 de rase de cai, care se împart în trei mari grupe: “cu sânge fierbinte” – cei care au viteză și rezistență la oboseală; “cu sânge rece” – cei folosiți la diverse activități grele, ca tracțiunea, căratul; “cu sânge cald” – obținuți din încrucișarea celor două categorii și care sunt folosiți în special pentru călărit.
  6. Cel mai îndepărtat strămoș al calului, de care se știe, era de mărimea unui câine, trăia în pădure și se hrănea cu frunze. Avea mai multe degete la picioare. Acesta s-a transformat pe parcursul a 50 de milioane de ani, devenind animalul erbivor din zilele noastre. Atrofierea degetelor de la picioare a fost o adaptare la fugă.
  7. Se pare că domesticirea cailor a început în urmă cu 6.000 de ani. Ei sunt învățați să poarte ham și șa între vârstele de doi și patru ani.
  8. Un cal e considerat adult la vârsta de cinci ani, iar speranța medie de viață este între 25 și 30 de ani. Există și cai care trăiesc peste 40 de ani, dar sunt rarități. Cel mai bătrân cal de care se știe, Old Boy, a trăit în secolul al XIX-lea și a atins venerabila vârstă de 62 de ani. Iar cel mai bătrân ponei, înregistrat în Cartea Recordurilor, Sugar Puff, a murit în anul 2007, la vârsta de 56 de ani.
  9. În funcție de rasă, caii pot avea o înălțime cuprinsă între 142 și 173 cm și o greutate între 380 și 1.000 de kilograme.
  10. Comportamentul cailor este unul deosebit de complex, dar odată ce le câștigi încrederea îți pot deveni cei mai devotați prieteni.

Dănuț se uită la scor. “Partenerul lui” i-a adus o mulțime de puncte, iar adversarii au fost lăsați în urmă.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut